Mitä puuta polttaa saunassa?

Saunan pesässä kannattaa polttaa sekapuuta, sillä se pitää hormin puhtaana. Koivua pidetään parhaana polttopuuna, sillä sitä tarvitaan lämmittämiseen tiheytensä vuoksi muita puita vähemmän. Jos kuitenkin poltat saunassa pelkkää koivua, hormi nokeentuu nopeammin, mikä voi aiheuttaa nokipalon.

Mitä puuta saunan kiukaaseen?

Kiukaassa poltetaan tarkemmin sanottuna klapeja, eli 20-50 cm pitkiä ja 4-15 cm halkaisijaltaan olevia pilkottuja puita. Haloiksi kutsutaan 50-100 senttisiä polttopuita. Saunapuu on yleensä 25-30 cm mittainen klapi, vaikka eri puolilla Suomea nimitykset vaihtelevat.

Mitä puuta saunan lattiaan?

Se millaista puuta lattiaan valitsee, ei ole ihan samantekevää. Kuusen ja männyn välillä kuusi vie voiton. Kuiva kuusi hylkii vettä mäntyä tehokkaammin. Elämyksellisten ominaisuuksien lisäksi lattian kestävyys voi myös mietityttää.

Voiko tuoretta puuta polttaa?

Seinäjokinen nuohoojamestari Seppo Hautaluoma tuntee kotitalouksien hormit. Tuoretta puuta ei hänkään takkoihin tai saunanpesiin laittaisi. – Ei siitä saada tulisijaan tarpeeksi lämpöä. Puun kuivaamiseen menee energiaa niin paljon, että en voi suositella poltettavaksi muuta kuin kuivaa puuta, Hautaluoma sanoo.

Voiko maalattua puuta polttaa saunassa?

– Myöskään maalatulla puulla, vanerilla, laminaatilla, kestopuulla tai muutoin kemiallisilla aineilla käsitellyllä puulla ei ole mitään asiaa saunan pesään. Niiden polttaminen nostaa palamislämpötilaa, mikä voi pahimmillaan jopa rikkoa kiukaan. Myös päästöjen määrä nousee huomattavasti, Vehmaa kertoo.

Mitä puuta saunan lauteet?

Saunan puumateriaaleina käytetään sekä havu- että lehtipuuta. Runkopuuna kannattaa käyttää havupuuta, joka kestää paremmin kosteutta kuin lehtipuu. Lehtipuut, kuten tervaleppä ja haapa ovat huokoisia ja pihkaamattomia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin laude– ja paneelimateriaaleiksi.

Mitä puuta saunan pesään?

Sopiva puun pituus riippuu pesän koosta, mutta esimerkiksi 30 senttiä pitkä puu on hyvä. Tuli palaa reippaasti, jos puut eivät täytä pesää kokonaan. Koivua pidetään yleensä parhaana polttopuuna, mutta jos saunassa polttaa pelkkää koivua, hormi nokeutuu nopeammin, mikä voi aiheuttaa nokipalon.

Mitä puuta saunan seiniin?

Suositeltavaa on vähäoksainen, vähäpihkainen sekä huokoinen puumateriaali. Pihkaisuuteen vaikuttaa puulajin lisäksi puuaineksen oksaisuus, esimerkiksi männystä tehdyn saunan sisäverhouksen laatuluokkavaatimus on EM. Kotimaisista puulajeista hyvin saunaan soveltuva on kuusi.

Jätä kommentti